Nové Mlýny - Mušov

Nové Mlýny, moravské moře

Navštivte kraj v okolí Novomlýnských nádrží na úpatí Pálavy. Najdete tu spoustu příležitostí pro aktivní odpočinek mezi vinicemi, ale i připomínky dávné historie v podobě Věstonické Venuše nebo zbytků římské vojenské stanice. 

mapa Nové Mlýny
mapa Nové Mlýny

Nové Mlýny

Vodní dílo Nové Mlýny nebo Novomlýnské nádrže je kaskáda tří přehradních nádrží na řece Dyji pod Pavlovskými vrchy (Pálavou). Vzniky v 70. a 80. letech 20. století. První plány jak zabránit záplavám a rozvodňování řeky Dyje, pochází už z 18. století. Stavba byla schválena roku 1972 a horní nádrž dokončena v roce 1978. 

Důvodem proč vznikly nádrže tři, byla nutnost zajistit silniční spojení měst Pohořelice a Mikulov i místních obcí Strachotín a Dolní Věstonice. Silnice, spojující tyto místa, vede po hrázi mezi nádržemi.

Tři nádrže a každá jiná

Každá z nádrží má své specifické využití. Horní, Mušovská nádrž s nejmenší rozlohou (528 ha), je využívaná pro rekreaci. Na jejím břehu najdete obce Brod nad Dyjí a Pasohlávky, rekreační oblast, kemp, aquapark i pláže. Prostřední nádrž, nazývaná Věstonická s 1031 ha, je významnou ptačí rezervací. Poslední, dolní nádrž nazývaná Novomlýnská s rozlohou 1668 ha, měla sloužit pro zavlažování a k výrobě elektrické energie. Na jejím břehu najdeme obce Pavlov, Dolní Věstonice, Strachotín, Šakvice a Nové Mlýny, které daly název celé kaskádě.

Nové Mlýny
Nové Mlýny

Ptačí rezervace

Křik a množství nejrůznějších ptáků vás uvítá u prostřední nádrže. Ta byla v roce 1995 vyhlášena za přírodní rezervaci. Je zde významné hnízdiště rybáka obecného, zrzohlávky rudozobé, několika druhů racka (chechtavého, černohlavého, bělohlavéhobouřního). Nádrž je také zimovištěm morčáka bílého, husy polní, husy běločelé a orla mořského. Ptáků tu uvidíte opravdu bezpočet. Pokud zde budete před západem slunce, uvidíte i přelet ptáků na nocoviště. 

Oficiální název je Věstonická nádrž, ale hlavně ornitologové ji nazývají Mušov. Zhruba uprostřed nádrže uvidíte ostrov s kostelem sv. Linharta. Ten je jednou z mála připomínek malebné vesnice Mušov, která musela ustoupit vzniku nádrže.

Nové Mlýny ,Věstonická nádrž s kostelem sv. Linharta
Nové Mlýny , Věstonická nádrž s kostelem sv. Linharta

Naučné stezky

Naučná stezka Věstonická nádrž a Archeostezka

O historii nádrže a životě v jejím okolí se můžete dozvědět víc na informačních panelech naučné stezky Věstonická nádrž.Ta vede kolem jezera. Začátek je v blízkosti aqualandu Pasohlávky. Pokud projdete trasu celou, čeká vás 6 informačních tabulí a 16 km. Naučná stezka se částečně překrývá s modrou a žlutou turistickou značkou a také s cyklostezkou.

Cestou v Dolních Věstonicích můžete navštívit Archeologickou expozici Regionálního muzea v Mikulově věnovanou životu pravěkých lidí pod Pálavou. Pokud Vás tato vzdálená minulost zajímá, můžete pokračovat po Archeostezce Dolní Věstonice – Pavlov v délce 3,5 km do Archeoparku v Pavlově.

Přírodní památka Betléma a Dolní mušovský luh

Na začátku cesty budete spíše obdivovat přírodu. Cesta vede po umělém valu oddělujícím nádrž, mokřady a poslední zbytky lužních lesů (přírodní památka Dolní mušovský luh). Možná si všimnete, že les leží pod úrovní hladiny vody v nádrži. Najdete tu také přírodní památku Betlém, zaniklou pískovnu, dnes mokřad s vhodnými podmínkami pro rozmnožování obojživelníků a vážek. Od parkoviště v Pasohlávkách až po o most pro pěší, kde překročíte řeku Jihlavu, je povrch stezky asfaltový. Běžně tu potkáte kromě pěších, cyklisty nebo jezdce na kolečkových bruslích.

Nové Mlýny, infopanel naučná stezka Věstonická nádrž
Nové Mlýny, infopanel naučná stezka Věstonická nádrž

Kratší alternativa k naučné stezce – za Římany

Alternativou k cestě kolem nádrže je kratší okruh, kdy mezi lesy a poli zamíříte do Iváně. I tak, pokud se budete vracet zpět do Pasohlávek (třeba k autu) urazíte kolem 10 kilometrů. U mostu přes řeku Jihlavu můžete po asfaltce pokračovat rovně nebo přejít most. Tady můžete zvolit cestu po valu proti proudu řeky (není zde značená cesta) nebo se vydat po trase Mikulovské cyklotrasy. Ovšem nevěřte mapám. Trasa cyklostezky se tváří v mapě jako asfaltka. Realita je poněkud jiná. Mezi kamínky a zbytky asfaltu po dešti najdete obrovské kaluže, které je nutné občas obejít po poli.    

Nové Mlýny, i tak může vypadat cyklostezka
Nové Mlýny, i tak může vypadat cyklostezka

Obec Iváň leží na říční terase mezi řekami Jihlavou a Svratkou. Jedná se o vinařskou obec v mikulovské podoblasti. Ostatně k návštěvě vinařství vás lákají nápisy nasprejované na asfaltu stezky i ukazatele zvoucí do vinařského dvora na faře, v těsném sousedství kostela. Kostel sv. Bartoloměje z přelomu 18. a 19. století má zajímavé průčelí. Hodiny nejsou umístěny na věži, ale na jakési boční věžičce. V blízkosti kostela najdete informační panel odkazující na římany, kteří v Iváňi zanechali své stopy.

Iváň, kostel sv. Bartoloměje
Iváň, kostel sv. Bartoloměje

Cestou zpět, podél řeky Jihlavy, uvidíte rybáře. Je možné, že zahlédnete stopy po působení bobra, který by se tu měl také vyskytovat.

Římané

Římané nezanechali své stopy jen v Iváňi, ale i v blízkosti Pasohlávek. Jen kousek od parkoviště u aquaparku najdete naučnou stezku Brána do Římské říše. Panely jsou rozptýlené po planině na kopečku Hradisko. V porovnání s Děvínem, kopcem (550 m.n.m.) na protější straně vodních nádrží, kterému vévodí vysílač, je Hradisko kopeček. Má jen 221 m.n.m. Zřejmě v letech 172-180 n.l. z této vyvýšeniny kontrolovali vojáci římského císaře Marca Aurelia přilehlé nepřátelské území. 

Nové Mlýny, Mušov - Brána do Římské říše
Nové Mlýny, Mušov – Brána do Římské říše

Lepší představu o tom, co vše zde římané zanechali, si uděláte v blízké expozici návštěvnického centra Mušov-Brána do Římské říše

Pokud milujete vodu, turistiku, přírodu nebo historii, je oblast novomlýnských nádrží skvělé místo kam se vypravit na výlet. Zřejmě tu nikdy nebudete úplně sami. Turistů a rybářů zde potkáte mnoho. I tak je Mušov, nebo chcete-li Věstonická nádrž, krásným příkladem krajiny pozměněné člověkem, který si stejně příroda aspoň částečně vzala zpět.

Sdílejte článek

Přihlaste se k odběru novinek, aby Vám žádný z publikovaných článků neunikl.

Přejít nahoru