Jarní závitky pro masožravce, vegetariány i vegany

Jarní závitky a la Roxie

Pokud patříte mezi ty, kteří vaří spíše z pudu sebezáchovy, mohl by být pro vás následující článek inspirující. Předem upozorňuji, že pokud jste kuchaři, šéfkuchaři, food blogeři, kulinářští fajnšmekři, příznivci Zdeňka Pohlreicha či samotný Zdeněk Pohlreich, čtete tento článek na vlastní nebezpečí.  V případě infarktu si prosím nestěžujte. 😀

Honba za surovinama

Čas od času se stane, že lednice ani spižírna nic moc nenabízí, ale co naplat, je hlad. Pud sebezáchovy velí něco uklohnit z dostupných ingrediencí. Pootvíráte všechny skrýše, kde je sebemenší šance něco vyštrachat. Nakonec se vždycky něco najde. Tentokrát nezklamal šuplík. Objevil se zde balíček již téměř zapomenutého rýžového papíru, dovezený přímo z Vietnamu (časem se snad dočkáte i cestopisného článku z Vietnamu, zatím si ale netroufám říci, kdy tomu tak bude).

Po otevření lednice se překvapivě nabízí zbytek šunky s obsahem přes 90% masa, snad aspoň toto příznivce „skutečného“ jídla trochu uklidní. Plátkový sýr s nízkým obsahem tuku by zase mohl udělat radost dietářům. Při troše shovívavosti si zde přijdou na své také vegetariáni a dokonce i vegani, o tom ale až později.

Poslední nalezenou ingrediencí je pytel se zeleninou, no přesněji řečeno s lupením, které bylo původně určeno pro želvu, ale nic naplat, je vyhlášen stav nouze a želva se musí podělit. Sójovka a worcestrovka se budou nepochybně taky hodit.

Smažené či syrové?

Téměř vše potřebné je připraveno, zbývá jedna malá drobnost a tou je olej. Nenajdete-li tuk, nezoufejte. Ze závitků se může stát i zdravá, ovšem ne tolik chutná varianta, i když sójovka spraví všechno. Vietnamci se s tím nepářou, syrové závitky máchají v sójové či jiné omáčce a náramně si na tom pochutnávají.

Tuk objeven, zdravá varianta je zažehnána! 🙂

Ingredience
Ingredience

Jde se na to!

Nyní zúročím zkušenosti nasbírané při dvoudenní plavbě do zátoky Bai tu Long. K večeři si každý z nás musel ubalit několik závitků z nachystaných surovin. Když nechcete zůstat hladem, nic jiného vám nezbývá. Vietnamci mají na balení závitků šikovný fígl s namočeným froté ručníkem v teplé vodě. Ne, že by to úplně stačilo, ale rýžový papír se navlhčí a pomalu začne být tvárný. Každopádně doporučuji ještě namočit ruce, aby papír byl ještě tvárnější, zase to ale nepřežeňte, ať se z něj neudělá chuchvalec.

Příprava ingrediencí
Příprava ingrediencí

Ubalte si svůj závitek

Nachystané ingredience naskládejte na kraj papíru a zabalte do půlky. V těchto místech přehněte kraje a rolujte do konce. Papír má lepkavou konzistenci, takže rolky dobře drží. Při skládání na sebe se ale mohou snadno přilepit, stejně tak na pánvi. Není to nic tragického, bez větší újmy je zase rozdělíte, jen je to trochu vopruz. Nic pro méně trpělivé povahy.

Balení závitků
Balení závitků
Zabalené závitky :-)
Zabalené závitky 🙂

Je libo verze masožravá, vegetariánská nebo snad veganská?

Tímto způsobem děláte všechny ostatní rolky, tedy až do chvíle, než vám dojde šunka. Bystrému oku neunikne, že ta nejspíš dojde jako první. Právě teď přichází ta chvíle, kdy začínáte vyrábět rolky vegetariánské, ovšem zase až do doby, než vám dojde sýr, protože potom už vyrábíte pouze rolky veganské. Nic jiného kromě lupenů, kterých je poměrně dost, už jaksi nemáte k dispozici.  Vždycky si můžete vypomoct sójovkou nebo worcesterovkou.  Nejsem příliš znalá veganských zásad, tak nevím, jestli není pro vegana problém možná stopa po vejcích v sójové omáčce.  Nicméně jsem se dozvěděla, že vegani mají náhrady za všechno, takže oni si nějak poradí.

Teď mě napadá, jaká je vlastně veganská náhrada za klobásu? 😕

Už se to peče, už se to smaží!
Už se to peče, už se to smaží!

Rozehřejte olej v pánvi, ideálně kameninové, v té se nic nepřipeče.  Kdyby se náhodou stalo, jde to dobře dolů. Závitky smažte po obou stranách dozlatova. Přebytek tuku odsajte ubrouskem.

Použité suroviny co dům dal

  • rýžový papír
  • šunka nakrájená na tenké nudličky
  • plátkový sýr nakrájený na tenké nudličky
  • nasekaná směs zeleniny a salátů
  • sójová omáčka
  • worcestrová omáčka
  • slunečnicový olej

Jinak co najdete, to tam dejte, proti gustu, žádný dišputát…

... a je hotovo!
… a je hotovo!

Nemusíte se obávat, tento typ článků se nestane pravidlem. To, že se tu čas od času neobjeví, ale nelze zaručit. Nicméně  Moravian Travelers se i nadále budou zabývat spíše cestovatelskými než gurmánskými zážitky.

Kdo má odvahu závitky vyzkoušet, tomu přejeme hodně štěstí a případně i dobrou chuť. S delším časovým odstupem mohu konstatovat, že bez větší újmy na zdraví přežili všichni účastníci hostiny.

Vaše Roxie „Pohlreichová“, MT 😛

Sdílejte článek

Přihlaste se k odběru novinek, aby Vám žádný z publikovaných článků neunikl.

Přejít nahoru